Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ερευνητικοί οργανισμοί
Εργαστήριο Αμπελουργίας – Τμήμα Γεωπονίας -Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το Εργαστήριο Αμπελουργίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ έχει ως κύρια δραστηριότητα τη μελέτη της φυσιολογίας, αναπαραγωγής και τεχνικών καλλιέργειας της αμπέλου. Στο πλαίσιο των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ έχει μελετήσει ιδιαίτερα την οικοφυσιολογία της αμπέλου και την επίδραση των παραγόντων του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος στις μεταβολικές διεργασίες και στην ποιότητα των προϊόντων της (σταφύλι, οίνος).
Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στο προτεινόμενο έργο θα συμμετέχουν από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα παρακάτω εργαστήρια
– Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος (ΕΒΦΠ)
– Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών (ΕΦΖΟ) Το ΕΒΦΠ ασχολείται με την μελέτη της λειτουργίας και της ποικιλότητας των μικροοργανισμών στο περιβάλλον με έμφαση στις αλληλεπιδράσεις αυτών με το φυτό και αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης όπως οι οργανικοί ρύποι.
To ΕΦΖΟ διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό την διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης βιοδραστικών μορίων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες με απώτερο στόχο την δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων για τη βελτίωση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού.
Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
To Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΤΜΒΓ-ΔΠΘ) λειτουργεί από το 2000 και είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει σπουδές στα αντικείμενα της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής που βρίσκονται στην καρδιά της καινοτομίας στους τομείς των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος & της Υγείας. Όραμα αλλά και στόχος του ΤΜΒΓ-ΔΠΘ είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου έρευνα και εκπαίδευση και να αναπτυχθεί σε έναν Φορέα με ηγετικό ρόλο στις Βιολογικές επιστήμες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο ΤΜΒΓ-ΔΠΘ εργάζονται 23 μέλη ΔΕΠ τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και εργαστεί στο εξωτερικό και στοχεύουν στην αριστεία. Βάσει της αναγνώρισης του επιστημονικού έργου των μελών ΔΕΠ, το ΤΜΒΓ-ΔΠΘ κατατάσσεται σε εθνικό επίπεδο 7ο μεταξύ των Τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ επιπλέον σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστική χρηματοδότηση ανά μέλος ΔΕΠ κατατάσσεται πρώτο στο ΔΠΘ. Το ΤΜΒΓ-ΔΠΘ λειτουργεί ως κόμβος επιστημονικής αλληλεπίδρασης με πλήθος συνεργατικών ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από Προγράμματα Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) την ΕΕ και τη ΓΓΕΤ. Τα θετικά αποτελέσματα της δράσης του
ΤΜΒΓ-ΔΠΘ αποτυπώνονται στην επιτυχημένη προσέλκυση ερευνητικών πόρων από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα: κατά τη διάρκεια των πέντε προηγούμενων ετών το ΤΜΒΓ-ΔΠΘ κατάφερε να αντλήσει από ανταγωνιστική χρηματοδότηση πλέον των 5 εκατομμυρίων € και ανέπτυξε βασικές αλλά και προηγμένες υποδομές Μοριακής Βιολογίας, Βιοχημείας, Πρωτεομικής, Βιοτεχνολογίας, Γονιδιωματικής, Βιοπληροφορικής και Μοριακής Βιοανίχνευσης οι οποίες του επέτρεψαν να ενταχθεί με ενεργό ρόλο σε 8 από τις 12 Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές Βιοεπιστημών που χαρακτηρίζονται από επιστημονική και τεχνολογική αριστεία και ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής ΕΤΑΚ για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) διαδικασιών. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της εφαρμοσμένης έρευνας στο ΤΜΒΓ-ΔΠΘ εστιάζεται στην Αγροβιολογία και στον τομέα των Τροφίμων και έχει διττό στόχο: καταρχήν αποβλέπει στον χαρακτηρισμό ειδών, ποικιλιών και γονιδίων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την διαχείριση του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στον χαρακτηρισμό νέων μοριακών δεικτών και στην ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών εργαλείων με ποικίλες εφαρμογές.
Η ομάδα του ΤΜΒΓ-ΔΠΘ που συμμετέχει στο έργο έχει μεγάλη εμπειρία στην απομόνωση και χαρακτηρισμό στελεχών σακχαρομυκήτων και μηλογαλακτικών βακτηρίων, στην αξιολόγηση της ζυμωτικής ικανότητας και της μεταβολικής δραστικότητας κατά την αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση, στην αξιολόγηση της ποιότητας των οίνων και σε μοριακές τεχνικές όπως η μελέτη του μικροβιώματος με αλληλούχιση επόμενης γενιάς. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα του ΤΜΒΓ-ΔΠΘ έχει υλοποιήσει και υλοποιεί με επιτυχία πολλά σχετικά έργα. Για παράδειγμα στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής
OMIC-Engine και του Εθνικού Ερευνητικού Δικτύου Οι δρόμοι των αμπελώνων, η ομάδα του ΤΜΒΓ-ΔΠΘ αναπτύσσει μεθοδολογίες ανάλυσης του μικροβιώματος του αμπελιού (φύλλα, καρπός) και της οινοποίησης με αλληλούχιση επόμενης γενιάς παράλληλα με την απομόνωση γηγενών στελεχών ζυμομηκύτων.
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας – Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα) – (πρώην ΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών) – Εργαστήριο Έρευνας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων και ποτών
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, βάσει του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ70/τ.Α’/07-05-2019), οργανώθηκε και λειτουργεί ως ΑΕΙ, αποτελούμενο από τις συνέργειες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με το πρώην Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης), με το πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας (Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας) και το πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).
Το κυρίως campus βρίσκεται σε δύο κόμβους στην πόλη της Θεσσαλονίκης ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικές και διοικητικές, σε συνολικά οκτώ πόλεις. Αποτελεί το μόνο δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας, στο οποίο προσφέρονται Προγράμματα Σπουδών και στην αγγλική γλώσσα. Συνολικά λειτουργούν 7 Σχολές με 34 Τμήματα σε αντικείμενα και γνωστικά πεδία που καλύπτουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πανεπιστημίου. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. περιλαμβάνεται Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών με έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης, σε ξένη γλώσσα, σε Έλληνες και αλλοδαπούς με προγράμματα σπουδών 1ου , 2ου και 3ου κύκλου.
Επιπλέον, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 θεσμοθετημένα εργαστήρια και προσφέρει περισσότερα από 50 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ορισμένα από τα οποία είναι διιδρυματικά ή διατμηματικά ενώ τα 22 από αυτά προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα. Υπάρχει ακόμη πλήθος συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς που ενδυναμώνουν τη θέση του τόσο στον ελληνικό χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και τον Ευρωπαϊκό.
Η ερευνητική δραστηριότητα του ιδρύματος είναι σημαντική και με παρουσία σε όλους τους φορείς, με ιδιαίτερη έμφαση σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πλαίσια. Μεταξύ τόσο των ενεργών όσο και των ολοκληρωμένων ερευνητικών δράσεων περιλαμβάνεται πλήθος έργων στο πλαίσιο ΕΣΠΑ και τις διακρατικές συνεργασίες INTERREG καθώς και στα ευρωπαϊκά πλαίσια, όπως το HORIZON 2020 και τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie.
Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Εργαστήριο Μηχανολογίας – Τμήμα Γεωπονίας – ΑΠΘ
Η ομάδα του ΑΠΘ-GIS πλαισιώνεται από δύο συνεργαζόμενα Εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας. Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ, ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ έχει ως κύριο αντικείμενο την παρατήρηση της Γης και την χωρική ανάλυση δεδομένων, με πεδίο εφαρμογής το αγροτικό και παρακείμενο φυσικό περιβάλλον. Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ δραστηριοποιείται στον τομέα της ρομποτικής, της RFID και του zigbee για τον εντοπισμό ρομπότ και τις εφαρμογές ιχνηλασιμότητας τροφής, την εργασία ρομπότ και το σχεδιασμό κίνησης, την ευφυή παρακολούθηση και το συντονισμό για τα ρομποτικά συστήματα. Άλλοι τομείς έρευνας περιλαμβάνουν τον έξυπνο έλεγχο, την ανάπτυξη έξυπνων τεχνικών (μηχανική μάθηση, νευρωνικά δίκτυα, αυτο-οργανωτικά συστήματα), σύντηξη δεδομένων και ευφυείς αισθητήρες.